Brieven naar de groene hel - Henk Krijnen

Heb je een boek gezien of gelezen dat interessant is? Meldt het hier en geef informatie over titel, auteur en prijs. En misschien en korte samenvatting of recentie?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
webmaster
Beheerder
Berichten: 1750
Lid geworden op: di 05 feb 2008, 08:00

Brieven naar de groene hel - Henk Krijnen

Bericht door webmaster »

Het boek "Brieven naar de groene hel"
Brieven_naar_de_groene_hel.jpg
Brieven_naar_de_groene_hel.jpg (118.69 KiB) 3029 keer bekeken
Bestellen
Om het papieren boek te bestellen klikt u op onderstaande hyperlink; u wordt dan doorverbonden met de webwinkel van de Uitgeverij Servo. Kies de titel en doorloop de eenvoudige bestelprocedure. U krijgt het boek tezamen met een factuur.
http://www.brievennaardegroenehel.nl/bestellen.htm

Het boek kost € 21,95. Voor verzending binnen Nederland wordt € 2 extra in rekening gebracht. Verzending naar het buitenland kost € 5 extra.

Langs deze weg besteld gaat € 10 naar (nog nader te bepalen) ontwikkelingsprojecten in Tanzania en Nieuw-Guinea. Dat is aanmerkelijk meer dan als u het boek via een ander kanaal aanschaft (maar dat mag natuurlijk ook).

Het eboek (ePub of PDF formaat, meer info) bestelt u door op het plaatje hiernaast te klikken. Deze versie kost € 11,95. Daarvan gaat € 5 naar ontwikkelingsprojecten in Tanzania en Nieuw- Guinea.
Na bestelling ontvangt u een email met het eboek.


De aanleiding

Op de veranda van het paviljoen van het Dutch Doctors Camp in Mto Wa Mbu tijdens een vakantie in Tanzania ontstond het idee, in de zomer van 2009. Door de hernieuwde kennismaking met Tanzania – na 25 jaar – kwamen allerlei herinneringen naar boven van de enerverende en gedenkwaardige periode 1982 tot 1985, toen de schrijver voor zijn bedrijf uitgezonden was naar een olie-exploratieproject in Nieuw-Guinea terwijl zijn vriendin en huidige vrouw als tropenarts in een missieziekenhuis in Tanzania werkte. Voldoende stof voor een verhaal, temeer daar dit enkele spannende gebeurtenissen omvatte. Na terugkomst van de vakantie in Tanzania zochten ze de vele brieven van toen bij elkaar die ze nog hadden bewaard. Daarna kwam het moeizame schrijfproces dat drie jaar heeft geduurd.

Het verhaal

Tanzania holde in het begin van de jaren tachtig van de twintigste eeuw economisch achteruit. Het onder president Nyerere gevoerde beleid, hoe goed bedoeld ook, leidde tot een onmogelijke situatie. Er was gebrek aan eerste levensbehoeften en benzine, de overheid functioneerde nauwelijks, er was een welig tierende zwarte markt.
Tegen deze achtergrond ging Gé aan de slag in een missieziekenhuis in Bukumbi, vlak bij Mwanza aan het Victoriameer, een ziekenhuis dat in de regio een belangrijke functie vervulde. Ze deed vele operaties, introduceerde nieuwe behandelmethoden voor tb en lepra, leidde gezondheidswerkers op voor de mobiele posten, haalde de 'flying doctors' binnen, bouwde de moeder- en kindzorg uit en had de laatste anderhalf jaar van haar aanstelling de algemene leiding in het ziekenhuis.

Het Indonesische deel van Nieuw-Guinea heette toen Irian Jaya. Hier werkte de schrijver in soms uitdagende omstandigheden aan spectaculaire projecten die te maken hadden met de zoektocht naar aardolie in het gebied bij de Mamberamorivier. Dit ging om seismisch onderzoek, op land en op zee, het verkennen en karteren van de binnenlanden, het graven van kanalen en het doen van proefboringen.

In die jaren was Soeharto de president van Indonesië. Sinds de overdracht van het westelijk deel van Nieuw-Guinea van Nederland aan Indonesië in 1962 was hier een rebellenbeweging actief, de Organisasi Papua Merdeka (OPM), die streefde naar onafhankelijkheid van Indonesië. De OPM opereerde voornamelijk in het gebied dicht bij Papua New Guinea. De mogelijkheid van OPM-interventies tijdens de exploratiewerkzaamheden werd weliswaar onderkend, maar toch gezien als een onwaarschijnlijk scenario. Totdat de schrijver zich ten zuidoosten van de Mamberamodelta verder het binnenland in waagde..

Een rode draad in deze avontuurlijke periode vormde het onderhouden van de “latrelatie”, wat gepaard ging met ingewikkelde en enerverende reizen. Reizen tussen twee heel verschillende derde werelden; reizen ook tussen de zakelijkheid van het bedrijfsleven en de bevlogenheid van de ontwikkelingshulp, met hun contrasten, maar ook met hun overeenkomsten.

In 2009 zijn ze met hun beide zonen terug geweest naar Tanzania en hebben het missieziekenhuis weer bezocht. Daarbij deden ze een verrassende ontdekking.
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Koen J de Jager
Berichten: 156
Lid geworden op: do 14 feb 2008, 13:21

Re: Brieven naar de groene hel - Henk Krijnen

Bericht door Koen J de Jager »

Recensie zoals geschreven voor de West Papua Courier

Brieven naar de groene hel

Henk Krijnen

Stel je voor; je bent allebei nog jong en je hebt (denk je) een serieuze relatie.
Zij is echter vastbesloten om als tropenarts nog een tijdje ontwikkelingswerk in Tanzania te gaan doen.
Zelf zit je bij een olieconcern. Met weliswaar verschillende plaatsingsmogelijkheden, maar uitgerekend rolt het Indonesische deel van Nieuw Guinea uit de bus. Seismisch onderzoek, kartering en exploratieboringen in het Mamberamogebied, op zoek naar mogelijke olie.
Slecht geïnformeerd over de politieke toestand in Irian Jaya, afhankelijk van de opvoer van het juiste materiaal en de primitieve omstandigheden waarin gewerkt moest worden maakten het werken voor Henk Krijnen en zijn collegae niet eenvoudig, maar wel uitdagend.
Het onderlinge contact tussen de twee geliefden wordt onderhouden door het schrijven van brieven, die onregelmatig aankomen en incidentele en onregelmatige bezoeken van Henk aan Tanzania.

Dat het werken in het armoedige Tanzania van de toenmalig president Nyerere voor Gé Donker een uitdaging was behoefd nauwelijks betoog en blijkt wel uit de brieven die zij schreef. Lange werkdagen, doorgaans slechte hygiëne en vaak gebrek aan medicijnen die dan ook bij tijd en wijle nog gestolen worden. Maar met haar inzet wordt toch veel bereikt.

Bijna aan het eind van zijn werk in het Mamberamogebied wordt de onachtzaamheid bij het inschatten van de politieke situatie in Irian Jaya Henk nog bijna noodlottig, als hij kort wordt gegijzeld door de OPM. Hoewel dit uiteindelijk goed afloopt blijft het aan hem knagen.

De zoektocht naar olie, de omstandigheden bij het werken in een Tanzaniaans missieziekenhuis, maar ook de soms zeer persoonlijke, belevenissen worden in het boek met gevoel voor detail beschreven.

Ondanks alle perikelen blijft de liefde in stand, kan ik u verklappen en beiden echtelieden bezochten Tanzania in 2009 nogmaals, nu met hun twee zonen.
Na het lezen van het boek bleef bij mij maar één gedachte over; jammer dat ik het uit heb.

Bestelt u het boek via de link http://www.brievennaardegroenehel.nl/bestellen.htm , dan gaat een fors deel van de opbrengst van dit boek naar een goed doel naar keuze in Papua dan wel Tanzania.
Dus, wat let u?

Koen J. de Jager

Henk Krijnen
Brieven naar de groene hel
Rolde, Uitgeverij Servo, 332 pag.
ISBN 9789057890935
€ 21,95
Plaats reactie