"Verget ons niet", het Papoea Vrijwillers Korps (1961-1963)

Plaats reactie
antonius
Berichten: 8
Lid geworden op: ma 11 feb 2008, 19:55

"Verget ons niet", het Papoea Vrijwillers Korps (1961-1963)

Bericht door antonius »

'Verget ons niet' schreef Papoeasoldaat Mareret begin 1963 aan zijn voormalige pelotonscommandant in Nederland. Met het boek dat op 23 februari a.s in het Legermuseun in Delft wordt gepresenteerd hoopt de auteur, conservator van het Legermuseum Casper van Bruggen, enigszins gehoor te geven aan deze hartenkreet en het PVK aan de 'vergettelheid'te onttrekken. Op 23 februari 2011 is het exact 50 jaar geleden dat koningin Juliana het Koninklijk Besluit nummer 62 tekende, houdende de instelling van een Papoea Vrijwilligers Korps. Dit korps vormde ons vijfde krijgsmachtdeel en moest de basis gaan vormen voor het leger van een onafhankelijk West Nieuw-Guinea. Onder leiding van kolonel der Mariniers W.A. van Heuven, met een kader samengesteld uit zowel marine-, landmacht- als luchtmachtpersoneel, kreeg het Papoea Vrijwilligers Korps (PVK) in 1961 snel vorm. Indonesië maakte al sinds 1950 aanspraak op Nederlands Nieuw-Guinea en begon in 1962 met militaire infiltraties, in voorbereiding op een grotere aanval. Het PVK werd versneld ingezet; de Papoea's streden zij aan zij met Nederlandse militairen van het Korps Mariniers,, het 6e Infanterie Bataljon (Oranje Gelderland) en het 41e Infanterie Bataljon (Stoottroepen). Nederlands Nieuw-Guinea ging echter politiek verloren en kwam in handen van Indonesië, wat tevens het einde betekende voor het PVK. Door 'Verget ons niet Krijgt dit korps een plek in de Nederlandse militair-historische geschiedschrijving.
Koen J de Jager
Berichten: 156
Lid geworden op: do 14 feb 2008, 13:21

"Verget ons niet", het Papoea Vrijwillers Korps (1961-1963)

Bericht door Koen J de Jager »

Vanaf 23 februari 2011 in de boekwinkel "Verget ons niet", Het Papoea Vrijwilligers Korps (1961 – 1963) auteur:Casper van Bruggen ISBN 9789461530042 Soesterberg, Uitgeverij Aspekt (22,95) Over het Papua Vrijwilligers Korps is maar weinig geschreven. Slechts een enkel los artikel en een enkel hoofdstuk in boeken over het Korps Mariniers. ‘Verget ons niet’; met deze woorden eindigde Papuasoldaat Mareret een brief, op 7 februari 1963 geschreven, aan zijn voormalige pelotonscommandant. Met dit boek geeft de auteur enigszins gehoor aan deze hartenkreet en geeft het PVK zijn verdiende plek in de geschreven geschiedenis.
ofidedesign
Berichten: 1
Lid geworden op: vr 11 mar 2011, 21:46

Re: "Verget ons niet", het Papoea Vrijwillers Korps (1961-19

Bericht door ofidedesign »

Mijn vader "Justinus Ofide" heeft ook in het PVK gezeten. Delegatie Nederland. Ik moet echter nog het boek lezen. Maar de boek titel "Verget ons niet" heeft mijn hart echt geraakt. Ik ben de PVK leger eigenlijk NOOIT VERGETEN!!. Het is een deel van mijn geschiedenis. Mede ook omdat ik dochter ben van PVK soldaat Justinus Ofide. Mijn vader is in 1994 overleden aan een hartinfarct. Hij leefde de droom om echt terug te gaan naar een vrij onafhankelijk west-Papua. Dit droom is helaas voor hem nooit uitgekomen. Mijn vader is geboren in het dorp Doromena in Tanah-Merah district. Februari 2011 bestaat het PVK leger 50 jaar. En hierbij feliciteer ik het PVK leger met jullie 50 jarig jubileum. Uit respect en eerbetoon heb ik een groep aangemeld bij de Nijmegen vierdaagse 2011 genaamd: "PVK-Army Force-50 Years Persevero". Wij zullen dan 50 km lopen voor onze vaders,ooms,opa's en allen die de vrij onafhankelijk West-Papua strijd hebben meegestreden. En natuurlijk het belangrijkste: "het 50 jarig bestaan van het PVK". Als grafisch ontwerpster/webdesigner ben ik momenteel ben ik druk bezig met het maken van de Jubileum logo en website. Binnenkort upload ik al mijn recent work op mijn website: http://www.louisaofide.nl Uit respect en eerbetoon aan mijn vader Justinus Ofide feliciteer ik u en het PVK leger met jullie 50 jaar bestaan. Saluut ik u en geef ACHT!! Uw dochter Louisa Sirimeng Ofide http://www.louisaofide.nl Yamewero-Persevero-Hai Tanahku Papua Merdeka!! "Ik verget papa & het PVK nooit " "Di hati ku 4-ever"
Plaats reactie