Verhalen en hapjes uit Papoea in theater City of Wesopa

Iets te melden over een reunie, een feest, een bijeenkomst, een tentoonstelling of een andere gebeurtenis? Meldt het hier of geef een reactie. Wees specifiek met datum, plaats en tijd
Plaats reactie
Gebruikersavatar
webmaster
Beheerder
Berichten: 1773
Lid geworden op: di 05 feb 2008, 08:00

Verhalen en hapjes uit Papoea in theater City of Wesopa

Bericht door webmaster »

https://www.weespernieuws.nl/nieuws/kun ... -of-wesopa

wo 15 mei, 12:00 Kunst & Cultuur
WEESP - De Papoea’s worden onderdrukt en hun mensenrechten worden geschonden. Raki Ap strijdt daar vanuit Nederland tegen omdat Papoea het geboorteland van zijn ouders is.
Raki is rijksambtenaar, activist en woordvoerder van de Free West Papua Campaign. Zaterdag 18 mei komt hij naar Weesp voor een nagesprek bij de voorstelling ‘Pineas waar ben je?’ van Theatergroep Bagage.

Behalve Raki Ap komt ook Julia Jouwe naar Weesp, zij is journalist en oprichter van The Young Papua Collective. Na afloop van de theatervoorstelling trakteren zij het publiek op hapjes uit Papoea. Samen eten is voor Papoea’s de taal van de liefde. Met eten kun je vieren, troosten, bedanken en zorgen. De eettraditie van de Papoea’s vloeit voort uit waarden die zij belangrijk vinden: gastvrijheid en samenzijn. Nieuwsgierig naar het verhaal en die traditie? Kom 18 mei naar Wesopa!

TG Bagage speelt ‘Pineas, waar ben je’
Voorafgaand zie je aangrijpend theater over een verloren vriendschap uit de koloniale tijd. ‘Pineas, waar ben je?’ blikt terug op de bijzondere vriendschap tussen twee jongens (gespeeld door Fako Kluiving en Frank Irving), de één uit Amsterdam, de ander uit Manokwari, waar zij bijna dagelijks samen spelen in de jungle van West-Papoea.

De twee verliezen elkaar uit het oog wanneer de Nederlandse jongen aan het einde van het koloniale tijdperk met zijn ouders uit het dan nog Nederlands Nieuw-Guinea geheten West-Papoea terugkeert naar Nederland.
Wanneer de Nederlandse jongen zestig jaar later zijn herinneringen probeert te reconstrueren en op zoek gaat naar zijn oude vriend Pineas komt er een pijnlijk verzwegen geschiedenis boven water. De zoektocht naar Pineas geeft een ontluisterend beeld van wat er zich in West-Papoea heeft afgespeeld.

Theater City of Wesopa, zaterdag 18 mei om 20.30 uur. Kaarten zijn 20 euro, met CJP 10 of met stadspas groene stip 5 euro, inclusief een pauzedrankje.
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Plaats reactie