Betaald voetbal in Amersfoort 3: Daniel Hanasbei streed voor de rechten van Papoea’s

Iets te melden over een reunie, een feest, een bijeenkomst, een tentoonstelling of een andere gebeurtenis? Meldt het hier of geef een reactie. Wees specifiek met datum, plaats en tijd
Plaats reactie
Gebruikersavatar
webmaster
Beheerder
Berichten: 1750
Lid geworden op: di 05 feb 2008, 08:00

Betaald voetbal in Amersfoort 3: Daniel Hanasbei streed voor de rechten van Papoea’s

Bericht door webmaster »

Betaald voetbal in Amersfoort 3: Daniel Hanasbei streed voor de rechten van Papoea’s
door Addy Schuurman 29 november 2021 in De Stadsbron Amersfoort
https://www.destadsbron.nl/nl/Betaald_v ... ersfoort_3
Spoedig na de invoering van het betaalde voetbal in Nederland in 1954 gingen clubs in het buitenland op zoek naar goede en goedkope spelers. Naar verluidt was Steve Mokone uit Zuid-Afrika de eerste vondst. De ‘zwarte meteoor’ liet bij Heracles in Almelo een onuitwisbare indruk achter. Andere clubs volgden het voorbeeld van Heracles: Sparta trok enkele Ieren aan, Fortuna ’54 een Luxemburger, Veendam een Algerijn, NEC haalde enkele Antilianen en Elinkwijk uit Utrecht een aantal Surinamers. Humphry Mijnals – die in Suriname reeds een sterrenstatus genoot – werd ook in Nederland een sensatie.

Het Amersfoortse HVC kon natuurlijk niet achterblijven en trok in de winter van 1959-1960 ook een voetballer aan uit een Nederlands overzees gebied: Daniel Hanasbei uit Nieuw-Guinea. Wie was hij? Daniel Riauw Hanasbei was niet alleen voetballer, maar ook Papoea. Hij bracht niet alleen zijn onmiskenbare voetbalkwaliteiten naar Nederland, maar ook zijn afkomst, zijn achtergrond speelde een belangrijke rol. In een tijd – begin jaren zestig – waarin Nederland was verwikkeld in een conflict met Indonesië over Nieuw-Guinea, leverde dat de nodige hoofdbrekens op. De toekomst van Nieuw-Guinea en zijn bewoners stond op het spel en Daniel – als jonge voetballer van HVC, CIOS-student èn Papoea – volgde de loop van de gebeurtenissen met meer dan gewone aandacht.

Een perssensatie
De aankomst op Schiphol van de op dat moment 20-jarige voetballer was groot nieuws. Elke serieuze krant in Nederland – landelijk, regionaal en lokaal – maakte melding van de landing op Schiphol van de eerste Papoea-voetballer in Nederland, op zondagavond 6 december 1959. Daniel had er een lange vliegreis opzitten, bijna twee dagen, en hij was dus doodop. Rillend stapte hij uit het vliegtuig; een gure oostenwind sloeg hem in het gezicht. “Zijn eerste vraag of het hier altijd zulk weer was, kon een bestuurslid van HVC gelukkig ontkennend beantwoorden. “Alleen in het voetbalseizoen” zei hij.” (De Tijd/De Maasbode 7-12-1959)

Op het aanwezige journaille maakte hij een bescheiden, sympathieke indruk. Alle kranten maakten ook melding van het feit dat hij perfect Nederlands sprak. Hij had zelfs een een cadeautje bij zich, een pijl en boog. “Dat is een geschenk voor HVC, afkomstig uit mijn kampong Enggros. (…) Voetbalschoenen heb ik niet meegenomen.” (Vrije Volk 7-12-1959)

In de aankomsthal werd Daniel opgewacht door enkele bestuursleden van HVC, onder wie voorzitter Aart Mosterd. “Als hij werkelijk zo goed is als van hem gezegd wordt, dan is hij bij ons van harte welkom en zal hij op korte termijn een contract krijgen” (Leeuwarder Courant 7-12-1959), zo verzekerde de Amersfoortse ondernemer. Voorlopig trok hij bij Mosterd in. “Dinsdag nemen we hem eens mee om hem te laten zien hoe er bij ons getraind wordt. Verder wachten we rustig af hoe hij zich hier zal wennen.” (Limburgs Dagblad 7-12-1959) De voorzitter hoopte zijn nieuwe spits half december voor zijn eerste wedstrijd op te kunnen stellen. En mocht het onverhoopt toch niet gaan, dan betaalde HVC de terugreis, zo was afgesproken.

......................lees de rest van het artikel bij de Stadsbron:https://www.destadsbron.nl/nl/Betaald_v ... ersfoort_3
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Plaats reactie