Papua Solidariteitsdag 2022

Iets te melden over een reunie, een feest, een bijeenkomst, een tentoonstelling of een andere gebeurtenis? Meldt het hier of geef een reactie. Wees specifiek met datum, plaats en tijd
Plaats reactie
Gebruikersavatar
webmaster
Beheerder
Berichten: 1750
Lid geworden op: di 05 feb 2008, 08:00

Papua Solidariteitsdag 2022

Bericht door webmaster »

PapuaSolidariteitsdag2022.jpg
PapuaSolidariteitsdag2022.jpg (50.57 KiB) 785 keer bekeken
'ALLE VOGELS ZIJN VERDWENEN'
Vernietiging van het regenwoud in West Papua: wat is de impact op de levens van Papoeavrouwen?
‘’Alle vogels zijn verdwenen’’
In maart 2021 verscheen het onderzoek “All the Birds are Gone”. Hierin spreken 100 Papoeavrouwen in vijf regio’s over de gevolgen van de grootschalige vernietiging van hun bossen. ‘’Het land en het oerwoud zijn onze waardigheid en ons leven, ” aldus Papoeavrouwen uit Mpur. Maar zij worden veelal niet gehoord als mannelijke clanleden of lokale overheden instemmen met de -soms schimmige- verkoop van land aan bedrijven (veelal voor een schijntje van de werkelijke waarde). Soms gaan vrouwen werken voor de bedrijven, zonder een eerlijk loon te krijgen. Of ze zijn slachtoffer van seksueel geweld. Deze Papua Solidariteitsdag zijn Papoeavrouwen aan het woord. Zij vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. Daarnaast bekijken we het probleem van ontbossing op verschillende niveaus: provinciaal met NGO's als Pusaka Papua die opkomt voor de rechten van Papoea’s, internationaal met Greenpeace Nederland (hoe draagt Europa bij aan de ontbossing in West-Papua?). En we zien hoe er een direct verband is tussen milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen. Hoe kaarten we dit internationaal aan?
Deze Papua Solidariteitsdag zijn Papoeavrouwen aan het woord. Zij vertellen over de impact van de vernietiging van hun bossen op hun levens en dat van hun gezin. Daarnaast bekijken we het probleem van ontbossing op verschillende niveaus: provinciaal met NGO's als Pusaka Papua die opkomt voor de rechten van Papoea’s, internationaal met Greenpeace Nederland (hoe draagt Europa bij aan de ontbossing in West-Papua?). En we zien hoe er een direct verband is tussen milieuvernietiging en klimaatverandering als oorzaak van structureel geweld tegen Papoeavrouwen. Hoe kaarten we dit internationaal aan?
De Indonesische overheid heeft de afgelopen 20 jaar concessies verstrekt aan buitenlandse bedrijven die op grote schaal ontbossing hebben veroorzaakt, vooral voor de aanleg van palmolieplantages. Alleen al in de provincie Papua gaat het om meer dan 1 miljoen ha. (!) De gevolgen zijn enorm: het leger wordt vaak ingezet om verzet tegen landroof te breken, daarna blijven militairen om de ‘’veiligheid’’ voor de werknemers te waarborgen. De bosrijke omgeving is vervangen door palmolieplantages, rivieren en grond zijn vaak ernstig vervuild of uitgeput.

Economische belangen groot
Onderzoek door Greenpeace laat zien dat de Indonesische politieke elite een groot belang heeft in plantagebedrijven in West-Papua. Voormalige ministers, (invloedrijke) leden van het parlement en gepensioneerde hooggeplaatste militairen en politiebeambten zijn vaak aandeelhouders of bestuursleden. Dit werkt een cultuur van belangenverstrengeling in de hand en maakt wetshandhaving tegen boskap moeilijk. Militairen en politieagenten worden daarnaast vaak (extra) betaald door bedrijven voor het -gewelddadig- neerslaan van verzet tegen landroof.

Speciale Autonomie mislukt
Het is dan ook geen verassing dat de Speciale Autonomie Wet voor Papua uit 2001 is mislukt. De wet beloofde meer zeggenschap voor Papoea’s over onder andere natuurlijke hulpbronnen. De wet heeft echter niet geleid tot meer welvaart of zeggenschap voor de Papoea’s. In de verschillende programma’s wordt er geen rekening gehouden met de belangen van Papoeavrouwen en het structurele geweld en racisme dat ze ondervinden.

Voor het lezen van het hele bericht, ga naar deze webpagina:
https://mailchi.mp/49e2a1082e28/papoea- ... 915a230d09

Papua_Solidariteitsdag_2022_V2-1.pdf
flyer Papua Solidariteitsdag 2022
(532.15 KiB) 118 keer gedownload
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Plaats reactie