12 november 2021- de 30e verjaardag van het bloedbad in Santa Cruz Oost-Timor

Iets te melden over de vrijheidsstrijd, de OPM, Act of Free Choice, enzovoorts. Plaats je bijdrage hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
webmaster
Beheerder
Berichten: 1627
Lid geworden op: di 05 feb 2008, 08:00

12 november 2021- de 30e verjaardag van het bloedbad in Santa Cruz Oost-Timor

Bericht door webmaster »

30 jaar gerechtigheid voor Timorezen blijft ongrijpbaar

ETAN zegt dat het nooit te laat is om de verantwoordelijken voor het bloedbad in Santa Cruz verantwoordelijk te houden

Contactpersoon: John M. Miller, coördinator ETAN, +1-917-690-4391; john@etan.org

12 november 2021- Op de 30e verjaardag van het bloedbad in Santa Cruz, dringt het Oost-Timor en Indonesië Action Network (ETAN) er bij de internationale gemeenschap op aan om een ​​einde te maken aan de straffeloosheid voor de mensenrechtenmisdrijven die zijn begaan tijdens de bezetting van Oost-Timor.

"Het bloedbad in Santa Cruz is een van de meest beruchte misdaden die door Indonesië zijn gepleegd tijdens de illegale bezetting van Oost-Timor en heeft te lang gewacht op gerechtigheid", zegt John M. Miller, nationaal coördinator van ETAN.

"Degenen die verantwoordelijk zijn voor het bloedbad en voor de vele andere misdaden tegen de menselijkheid tijdens de illegale bezetting van Indonesië, moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun misdaden.""De VS en andere regeringen die de Indonesische veiligheidstroepen hebben bewapend en getraind tijdens de dictatuur van Soeharto, streven nu actief naar de gebruikelijke gang van zaken met Indonesië, waardoor er geen ruimte is voor echte verantwoordelijkheid voor hun samenspanning met de onderdrukking van Timor."

Op 12 november 1991 schoten door de VS bewapende Indonesische troepen honderden vreedzame demonstranten neer die opriepen tot zelfbeschikking en protesteerden tegen de wreedheden begaan door het Indonesische leger. Meer dan 271 Oost-Timorezen werden ter plaatse gedood of stierven kort daarna en een gelijk aantal verdween en wordt verondersteld dood te zijn.

Het bloedbad van 1991 was een belangrijk keerpunt in de strijd voor bevrijding van Oost-Timor. De aanval van Indonesië werd gezien en gefilmd door buitenlandse journalisten. De ooggetuigenverslagen van de in de VS gevestigde Allan Nairn en Amy Goodman, fotograaf Steve Cox en filmmaker Max Stahl (die onlangs stierf, zie hieronder) weerlegden de Indonesische propaganda en inspireerden de vorming van tientallen basisgroepen wereldwijd - waaronder ETAN - om Timor's zelf te steunen -bepaling.

Gedurende meer dan twee decennia van door de VS gesteunde bezetting hebben Indonesische soldaten straffeloos ernstige misdaden begaan, waarbij ze maar liefst 184.000 Timorezen om het leven hebben gebracht en talloze anderen hebben gemarteld, verkracht en verdreven. Oost-Timor werd onafhankelijk in 2002.

"Het Oost-Timorese volk moet nog steeds weten waar de lichamen van hun familieleden en vrienden zijn", zei Miller. "Straffeloosheid voor tientallen jaren van systematische Indonesische militaire en politie-gruweldaden verhindert zowel Oost-Timor als Indonesië om de mensenrechten te respecteren en de rechtsstaat te consolideren.

In de afgelopen jaren heeft Indonesië de mensenrechten in toenemende mate geschonden, waaronder intensievere militaire actie in West-Papoea en intimidatie van mensenrechtenverdedigers en milieu- en anticorruptieactivisten.

"De VS en andere regeringen die de Indonesische veiligheidstroepen hebben bewapend en getraind tijdens de dictatuur van Soeharto, streven nu actief naar business-as-usual met Indonesië, waardoor er geen ruimte is voor echte verantwoordelijkheid voor hun samenspanning met de onderdrukking van Timor", voegde Miller eraan toe.

Daders uit landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië die actief hebben geholpen bij deze misdaden door het verstrekken van wapens, training en politieke steun, moeten nog ter verantwoording worden geroepen.

Voor meer informatie over het bloedbad van Santa Cruz, zie de achtergrond van ETAN hier: http://etan.org/factsheets/santa_cruz.htm

Het East Timor and Indonesia Action Network (ETAN) werd in december 1991 opgericht na het bloedbad van Santa Cruz. ETAN ondersteunt democratie, mensenrechten en recht in Oost-Timor, West-Papoea en Indonesië. Website: www.etan.org Twitter/Instagram: @etan009.Journalist Max Stahl stierf op 28 oktober na een lange strijd tegen kanker. Gefilmd bloedbad in Santa Cruz
"ETAN sluit zich aan bij de Timorese natie om te rouwen om de dood van Max Stahl. Zijn beelden van Santa Cruz waren belangrijk in onze organisatie en stimuleerde zowel verontwaardiging als activisme dat leidde tot veranderingen in het Amerikaanse beleid. Zijn moed was een inspiratie voor ons allemaal die hem kenden " zei John M. Miller. "Onze condoleances aan zijn familie, vrienden en collega's."

In 1991 zei Stahl dat hij bleef filmen op het kerkhof van Santa Cruz als "De soldaten die arriveerden, schoten regelrecht op een menigte van een paar duizend jonge mensen." De filmtapes werden begraven in een nieuw graf. Hij kwam 's avonds laat terug om de tapes op te halen en het land uit te laten smokkelen. Hij maakte de documentaire Cold Blood: The Massacre of East Timor. In 1999 filmde hij de bestraffende vernietiging van Indonesië van het land nadat de overweldigende bevolking voor onafhankelijkheid had gestemd. Later verhuisde hij naar Oost-Timor waar hij een nieuw gezin stichtte, films bleef maken en zijn vaardigheden deelde, en ereburger werd. Het filmarchief dat hij in Dili oprichtte - het Max Stahl Audiovisual Center for Timor-Leste - is een blijvende erfenis.

East Timor and Indonesia Action Network
+1-917-690-4301
etan.org; etan@etan.org
Twitter/Instagram: @etan009

Support ETAN! https://www.paypal.com/donate/?hosted_b ... 58GFKY7BFG

Het originele bericht als pdf (Engelstalig):
ETAN_2021-11-11.pdf
(1.27 MiB) 36 keer gedownload
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Plaats reactie