UITNODIGING INDIË-HERDENKING zondag 15 augustus 2021

Iets te melden over een reunie, een feest, een bijeenkomst, een tentoonstelling of een andere gebeurtenis? Meldt het hier of geef een reactie. Wees specifiek met datum, plaats en tijd
Plaats reactie
Gebruikersavatar
webmaster
Beheerder
Berichten: 1641
Lid geworden op: di 05 feb 2008, 08:00

UITNODIGING INDIË-HERDENKING zondag 15 augustus 2021

Bericht door webmaster »

UITNODIGING INDIË-HERDENKING
zondag 15 augustus 2021
44124dc4-2e36-2353-98f9-e99a987b9a6b.jpg
44124dc4-2e36-2353-98f9-e99a987b9a6b.jpg (95.54 KiB) 505 keer bekeken
INDIË-HERDENKING 2021
De gemeente Zwolle herdenkt zondag 15 augustus alle militairen en burgers die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. Deze jaarlijkse plechtigheid vindt plaats bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle.

15 augustus 1945 is het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Bij het Indië- en Nieuw-Guinea monument in Park Eekhout staan we ieder jaar op 15 augustus stil bij alle militaire- en burgerslachtoffers die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962.
Het monument bestaat uit drie zuilen en reflecteren drie periodes. De 3 periodes van 1941 tot 1962 bestaan uit de bezetting van Nederlands Indië, de Bersiap periode gevolgd door de Indonesische revolutie en de conflicten om Nieuw-Guinea. Deze hebben tienduizenden levens gekost. Al deze slachtoffers in Oost Azië herdenken we tijdens de 'Nationale Herdenking 15 augustus'.
15 augustus heeft voor de Papua gemeenschap ook een andere betekenis. Die dag in 1962 werd in New York; zonder inspraak van de Papua bevolking, de bestuurlijke overdracht aan de VN ondertekend, en betekende het einde van het met Nederland ingezette pad naar onafhankelijkheid. Dit Indië en Nieuw Guinea monument in Zwolle heeft een zuil in het ontwerp verwerkt, specifiek voor alle slachtoffers in Nederlands Nieuw Guinea.

De herdenking zal dit jaar met publiek doorgang vinden, maar geplaceerd met 1,5 meter afstand tussen de stoelen. Dat betekent minder publiek op het officiële terrein. Direct buiten de afbakening van het officiële terrein biedt het park voldoende openbare ruimte om de herdenking ook goed te volgen. Iedereen is derhalve van harte uitgenodigd om deze herdenking bij te wonen. Ook zij die geen persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen zijn meer dan welkom.
Wilt u een zitplaats op het officiële terrein? Mail dan uw verzoek via de knop rechts of via onderstaande e-mail adres. Vanwege de beperkte zitplaatsen berichten wij u vervolgens of er voor u een zitplaats op het officiële terrein gereserveerd kan worden. Is er voor u een zitplaats gereserveerd, dan verzoeken wij u vriendelijk al om 18:45uur aanwezig te zijn bij het Indië monument in park Eekhout aan de burgemeester van Roijensingel te Zwolle zodat u tijdig naar uw plaats geleid kan worden.

De herdenking begint om 19.00 uur en zal rond 20.30 uur afgelopen zijn. Na afloop is er de mogelijkheid voor alle aanwezigen elkaar te begroeten en te ontmoeten met een kop koffie of thee bij de Theeschenkerij Eekhout enkele tientallen meters van het monument.

Het monument in Park Eekhout bevindt zich op circa 10 minuten lopen van station Zwolle, en parkeren kan in het naastgelegen parkeerdek Emmawijk. Vanwege de herdenking zijn de Burgemeester van Roijensingel en de Emmawijk ter hoogte van het park afgesloten voor verkeer. Het parkeerdek Emmawijk is bereikbaar via de Willemskade en de Harm Smeengekade, maar de afsluitingen kunnen voor oponthoud zorgen.

Hartelijke groet, en graag tot ziens op 15 augustus!

Waida Vogel-Bwefar en Don Joku
Papua leden van de Commissie 15 augustus herdenking Zwolle
Augustus 2021
15
Kransleggingen door de Burgemeester van Zwolle met de Commissaris van de Koning in Overijssel, Zwolse veteranen. gezamenlijke krans door de Indische, Joodse, Molukse en Papua gemeenschap.
Indië Nieuw Guinea monument 1941-1962.
Zuil tijdperk Nederlands Nieuw Guinea.
Nederlands Indië en Nieuw Guinea.
Papua vertegenwoordiging 'Commissie 15 Augustus Herdenking Zwolle'
Info / Reserveren
Programma


Indië - en Nieuw Guinea monument Zwolle Indië - en Nieuw Guinea monument Zwolle
15 Augustus Herdenking Zwolle 15 Augustus Herdenking Zwolle
Nationale Herdenking 15 Augustus Nationale Herdenking 15 Augustus


Info of reserveren :
HerdenkingZwolle@gmail.com

Waida en Don vertegenwoordigen de Papua gemeenschap bij de Commissie 15 Augustus Herdenking Zwolle. Deze commissie bestaat uit leden van de Indische, Molukse, Joodse en Papua gemeenschap, leden van de Zwolse veteranen en is door de gemeente Zwolle aangesteld om jaarlijks de herdenking in Zwolle te organiseren.Voeg HerdenkingZwolle@gmail.com toe aan uw contacten om te
voorkomen dat berichten in uw ongewenste mail terecht komen.
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


Copyright © 2021 Papua 15 augustus Herdenking Zwolle, All rights reserved.
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Plaats reactie