‘Als je een vrouw opleidt, leid je een hele generatie op’

Hier kunnen projectgroepen en hulporganisaties informatie kwijt.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
webmaster
Beheerder
Berichten: 1750
Lid geworden op: di 05 feb 2008, 08:00

‘Als je een vrouw opleidt, leid je een hele generatie op’

Bericht door webmaster »

‘Als je een vrouw opleidt, leid je een hele generatie op’

Petrus - PKN – 24 oktober 2020

“Als je een vrouw opleidt, leid je een hele generatie op,” vertelt Hermin Rumbrar de (vrouwelijke) directeur van
vormingscentrum P3W op West-Papoea gedreven. “En op veel plaatsen in Papoea zijn sterke vrouwen heel hard nodig.”

Lees alles op de link https://petrus.protestantsekerk.nl/arti ... YRoZOoDmJ4
---------------------------------------------------------------------------

“Volgens onze traditie staan vrouwen op de tweede plek. Jongens worden gestimuleerd om naar school te gaan, meisjes niet. Vrouwen zijn ook niet gewend om hun mening te geven of mee te beslissen.” Aan het woord is Hermin Rumbrar, de (vrouwelijke) directeur van vormingscentrum P3W op West-Papoea.

“Als je een vrouw opleidt, leid je een hele generatie op,” vertelt Rumbrar gedreven. “En op veel plaatsen in Papoea zijn sterke vrouwen heel hard nodig.” Op dit Indonesische eiland spelen de lokale kerken een belangrijke rol in de samenleving, vooral in de vaak afgelegen gebieden waar nauwelijks voorzieningen zijn als onderwijs en gezondheidszorg. Vaak zijn het vooral de vrouwen die de handen uit de mouwen steken en allerlei sociale en pastorale activiteiten van de kerk uitvoeren.
Zelfvertrouwen

“Veel vrouwen doen dat met hart en ziel, maar ook met aarzelingen. De meesten hebben na de basisschool geen andere opleiding gevolgd. Veel vrouwen weten nauwelijks hoe het leven buiten hun dorp er uit ziet. Als P3W willen we hier verandering in brengen. Op onze drie vormingscentra leiden wij vrouwen op, zodat ze vol zelfvertrouwen kunnen bouwen aan kerk en samenleving. De meeste vrouwen die deze cursussen volgen, komen van ver. Zij verblijven in het internaat van ons centrum. We zien dat bijna alle vrouwen die bij ons een cursus hebben gevolgd, teruggaan naar het dorp waar ze vandaan komen en daar vervolgens een voortrekkersrols vervullen. Zij richten vrouwenverenigingen op, starten alfabetiseringscursussen en geven voorlichting over bijvoorbeeld HIV/aids. Ook helpen ze vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld. En erg belangrijk: deze vrouwen geven het geleerde door aan hun dochters.”
Mondkapjes naaien en groente bezorgen

Ook in West-Papoea vraagt corona om aanpassingen. De afgelopen maanden heeft P3W haar cursussen moeten stopzetten of aanpassen. Medewerkers hielden wel steeds via telefoon en whats-app contact met elkaar en met (oud)cursisten. Ook zijn ze mondkapjes gaan naaien voor de vrouwengroepen waar P3W mee verbonden is, en om aan ziekenhuizen te geven. De kerk waaraan P3W verbonden is, heeft een soort bezorgservice voor groenten opgezet. ze halen de groente op bij de producenten buiten de stad, die daardoor niet meer naar de markt hoeven. Dat vermindert de kans op besmetting.. P3W functioneert vervolgens als distributiepunt en brengt de groente langs bij oude mensen in hun netwerk, zodat die niet naar de winkel of de markt hoeven.
Over P3W

Bij P3W kunnen vrouwen terecht voor een cursus diaconaal werk van negen maanden. Wie niet (voldoende) kan lezen of schrijven, krijgt vooraf een alfabetiseringscursus van drie maanden. Daarnaast krijgen vrouwen les in hygiëne,voeding, naaien en sociaal werk.

Op zondag 1 november collecteren veel gemeenten voor het werk van P3W. Steun vrouwen in West-Papoea en geef aan de (online) collecte in uw kerk of steun het werk van P3W met een gift op NL 89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie o.v.v. Vrouwen kerk Papoea. Hartelijk dank!
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Plaats reactie