de-harvard-peabody-expeditie naar de Dani

Heb je een boek gezien of gelezen dat interessant is? Meldt het hier en geef informatie over titel, auteur en prijs. En misschien en korte samenvatting of recentie?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
webmaster
Beheerder
Berichten: 1589
Lid geworden op: di 05 feb 2008, 08:00

de-harvard-peabody-expeditie naar de Dani

Bericht door webmaster »

Graag maak ik u opmerkzaam op het dit jaar verschenen boek van mijn vader, de antropoloog Jan Broekhuijse, over de Harvard-Peabody expeditie naar de Dani in de Baliemvallei (1959-1962). Het boek is te bestellen via: https://www.boekenbestellen.nl/boek/de- ... itie/35221
Daar zijn details over het boek te vinden.

Gies Broekhuijse

Jan Broekhuijse (1929) studeerde antropologie en sociologie van de niet-Westerse volkeren aan de Rijksuniversiteit te Utrecht en behaalde zijn doctoraal (cum laude). In 1958 trad hij in dienst van het Ministerie van Overzeese Rijksdelen en vertrok met zijn echtgenote Margriet Brom naar Nieuw-Guinea, zijn gebied van specialisatie. Daar was hij werkzaam als controleur Binnenlands Bestuur.

Hij nam als antropoloog deel aan de Harvard-Peabody expeditie naar de Baliem-vallei (Oostelijk bergland van Nederlands Nieuw-Guinea), verrichtte daarvoor ter plaatse al het nodige antropologische veldwerk onder de Dani in 1960-1961 en droeg deze kennis over aan de Amerikaanse deelnemers die er excessief gebruik van maakten. Robert Gardner schoot zijn inmiddels beroemde film Dead Birds, Peter Matthiessen schreef zijn Under the Mountain Wall. Hij keerde in 1963 terug naar Nederland. Broekhuijse promoveerde in 1967 op zijn proefschrift De Willigiman Dani, een cultureel-antropologische studie over religie en oorlog-voering in de Baliem-vallei.

De daaropvolgende 22 jaar was hij verbonden aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen en verbleef in dat kader voor kortere en soms langere tijd in Afrika voor onderzoek onder traditioneel levende samenlevingen naar de mogelijkheden van aanpassing c.q. modernisering van het complex “technologie en instituties” (zie o.a. Monografie van de Mossi, 1998).

In 2009 verscheen zijn Memorie van overgave, een wijsgerig-antropologisch onderzoek naar de mentale structuren die het menselijk leven aansturen en ordenen in religie en cultuur (Uitgeverij Bert Post, Noorden).


Formaat: paperback, A4, softcover, 458 pagina's €39,95
Bevat meer dan 200 originele foto's in kleur en zwart-wit, genomen door de auteur.
cover_Harvard-Peabody expeditie.jpg
cover_Harvard-Peabody expeditie.jpg (96.97 KiB) 1465 keer bekeken
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Plaats reactie