INGEZONDEN BRIEF in CHECKPOINT nr 03 APRIL 2020

Hier kun je allerlei info kwijt met betrekking tot militaire aangelegenheden in NNG: kazernes, acties, dienstplicht, beroeps, inlichtingendienst, schepen, enz.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
webmaster
Beheerder
Berichten: 1749
Lid geworden op: di 05 feb 2008, 08:00

INGEZONDEN BRIEF in CHECKPOINT nr 03 APRIL 2020

Bericht door webmaster »

Bijgaand een artikel (ingezonden brief) Excuses Koning (4) uit Checkpoint nr. 03,
april 2020, blz. 66, van de hand van dhr. Piet Zevenbergen.
De redactie van Checkpoint en dhr. P. Zevenbergen hebben toestemming
verleend om dit artikel met u te delen. Desgewenst kunt u in de Nieuwsbrief over
NNG melding maken van deze ingezonden reactie van dhr. Piet Zevenbergen.

--
Met vriendelijke groeten,

Roeland Kremers.

Excuses koning (4)
Vele malen horen wij in Nederland alles over 75 jaar vrede die we dit jaar mogen vieren. Natuurlijk is het geweldig dat wij in Europa dit alles kunnen meemaken,
Maar hoe zit dat met de mensen voor wie wij tijdens missies instonden?
En als Nieuw-Guinea-veteraan denk ik altijd aan de Papuabevolking van voormalig Nederlands Nieuw-Guinea.
Zonder de Papuabevolking te raadplegen werd met een paar pennenstreken in 1962 te New York door o.a. prins Bernhard, pre sident Kennedy en wat ' anderen die ook totaal onbekend waren met de situatie ons gebiedsdeel met ruim een miljoen Nederlandse onderdanen overgeheveld aan een bruut Jakarta en wij stonden erbij en mochten er met veel frustraties naar kijken . Met het schaamrood op de kaken en de staart tussen de benen moesten wij het land verlaten. Het land en volk dat het verdiende om onafhankelijk te worden,
zoals wij eerder beloofden, werd in de ellende gestort. De buitenwereld (VN) trok zich er niets van aan en rood Nederland was blij van dat koloniale gedoe af te zijn. Het kostte ook veel geld. Begin maart gaat ons vorstenhuis op bezoek naar Jakarta. Ze ontmoeten de president van Indonesië en praten lovend over de warme banden tussen onze landen.
En de Papoea? Ach, daar wordt geheel aan voorbijgegaan. Die is bijna uitgemoord en zal als het zo doorgaat eindigen als de Aboriginal van Indonesië.
En wij Nieuw-Guinea-veteranen? Ik zal en blijf denken aan die trouwe bevolking van Papoea die wij achter moesten laten . Voor hen geen 75 jaar vrede, maar na ons vertrek in 1962 is
het alleen maar onvrede. Velen zijn vermoord door het strenge Indonesische leger. Hele gezinnen uit elkaar gehaald door nieuwe machthebbers. Geen vrije pers en tevens zijn ze overlopen door miljoenen transmigranten. De rijkdom van hun land kwam hen niet te goede, integendeel. De VS plukte daar de zoete vruchten van en ook de staatskas van Jakarta profiteerde. De bewust ingevoerde hiv via Javaanse prostituees heeft een vorm van genocide teweeggebracht.
De vrede die we hier mogen vieren zou ik juist ook hen gunnen daar aan de andere kant van de wereld. Ik hoop van harte dat het bezoek van ons vorstenhuis aan Indonesië een heel klein sprankje hoop mag betekenen voor hen die ons 20 trouw waren en waar we het zo goed mee kond en vinden , namelijk de Papoea.
PIET ZEVENBERGEN
NIEUW-GUINEA VETERAAN
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Plaats reactie