Reddingsacties en NICA officier op Hollandia en Biak

Hier kun je allerlei info kwijt met betrekking tot militaire aangelegenheden in NNG: kazernes, acties, dienstplicht, beroeps, inlichtingendienst, schepen, enz.
Plaats reactie
Baska
Berichten: 2
Lid geworden op: ma 05 mar 2018, 18:54

Reddingsacties en NICA officier op Hollandia en Biak

Bericht door Baska »

Het reddingsteam, de vliegers in het midden bij de klapperboom, Rapmund helemaal rechts
Het reddingsteam, de vliegers in het midden bij de klapperboom, Rapmund helemaal rechts
B-25 crew plus rescue team.jpg (1.71 MiB) 4147 keer bekeken
Ik ben bezig met de voorbereidingen voor een expeditie naar de Vogelkop (in november 2018) waar we met een team op zoek gaan naar een B-25H van de Amerikaanse luchtmacht (5th AF) die in juli 1944 een noodlanding heeft gemaakt aan de bovenloop van de Kais rivier, nabij kampong Bawafane.
In een drie weken durende reddingsactie, is de bemanning van vier man levend uit het moeras weggehaald. Het reddingsteam bestond uit mannen van de RAAF (Australische luchtmacht), Amerikanen van de 5th AF en 41 Infanterie Divisie (die zat op Biak) en 10 KNIL militairen. Het geheel stond onder leiding van een 2Lt van de NICA, Louis Rapmund. Oa met hinderlagen voor 150 Japanse soldaten die in de omgeving zaten, wist Rapmund de vier Amerikanen heelhuids terug te brengen naar de monding van de Kais en vervolgens naar Biak.

Later heeft Rapmund, samen met teams van de Alamo Scouts, twee reddingsacties ondernomen in de Geelvinkbaai. Op Roemberpon en bij Oransbari zijn gevangen- en interneringskampen bevrijd en zo'n 800 - 900 mensen gered en naar Biak gebracht met Amerikaanse PT boten.

Meer over onze expeditie is te vinden op: http://www.airwarnewguinea.com

Mijn vraag is: heeft iemand meer informatie over de streek daar? Bawafane. Of kennis van dat vliegtuig? Heeft iemand Rapmund toevallig gekend? Of meer informatie over de NICA op Hollandia en Biak? Alle informatie die ons bij deze expeditie kan helpen is meer dan welkom!

Vriendelijke groet,

Bas Kreuger
bas[at]kreugerinkultuur.nl
Bijlagen
Geredden van Roemberpon op Biak
Geredden van Roemberpon op Biak
18182143-RapmundLR.jpg (1.39 MiB) 4147 keer bekeken
Geredden op Roemberpon, bij US PT boats
Geredden op Roemberpon, bij US PT boats
18182116-RapmundLR.jpg (1.07 MiB) 4147 keer bekeken
Plaats reactie