Pagina 1 van 1

Bands in Nieuw Guinea

Geplaatst: zo 16 mar 2008, 12:43
door Roy Kneefel
Hier volgt een ( voorlopigeopsomming ) van bands in NNG: Hollandia: Rockin' Teens, Rockin' Boys(olv Gerrie Bommel), de band v/d familie Crawfurd, Rudie van Dalm. Manokwarie: Hell Cats van Edo Hartsteen, en een band waarin Ongkie Huyting uit Manggoapie speelde . In het begin van de jaren 50 waren er The Royal Hawaiien Minstrels van Rudi van Dalm. Biak: The Pinto Band. Als geluidsinstallatie gebruikte Rudie van Dalm Normende radio's. Veel info over Muziek in NNG was te vinden op het Londoh NNG Forum. Groeten, Roy.

Re: Bands in Nieuw Guinea

Geplaatst: vr 15 aug 2008, 01:16
door kampongambon
Begin jaren vijftig woonden naast ons in Kampon Ambon Rudy van Dalm en zijn begeleidingsgitarist John de Vorst. Er werd altijd bij hen thuis gerepeteerd, waarbij dhr. Haaima als gitarist en Saul Wattimena of Erick Boogaard als bassist mee speelden. Deze band met Rudy als solo steelgitarist was in die tijd de enige band met hawaian muziek en trad veel op op dansfeestjes in de Juliana Soos en bij Corver. In Mongoapi hadden de gebroeders Huiting in die tijd ook een Band die regelmatig dansavondjes verzorgde. Voor zover ik me verder nog kan herinneren maakte dhr. v.d. Puil ook muziek en dhr. Eus zong nog onversterkt met een harde opera stem in de Soos. Later kwam Edo Hardsteen in Kampong Ambon wonen, die ook een Band formeerde met een saxofoon als solo instrument en die altijd veel jonge muzikanten om zich heen had. Dhr. Landauw speelde ook in een band die o.a. heel mooi tweestemmig op saxofoon het liedje "San Antonio Rose" bij dansgelegenheid Van Gelder als herkenningsmelodie speelde. Eind jaren vijftig kwamen er meer jonge muzikanten die hun talenten ten gehore brachten. Namen die ik me nog herinner zijn onder meer Ronny Sigarlaki, Karel Keiluhu, Manne Buck, Lapre, Jantje Wolf, Persijn en Donald Kessing, die zich een saxofoon had aangeschaft. Er was ook een papua-band met een albino, genaamd Putih als lead gitarist die ook nederlandse teksten song zoals "Rode Rozen" Groetjes Roy Hendrik

Re: Bands in Nieuw Guinea

Geplaatst: di 03 jul 2012, 14:16
door maas03
In Biak was er in 59-60 een band actief: Het Biak Sextet. Deze band speelde in de manschappen-cantine, bij de onderofficieren en de officieren- societeit. Ook was deze band dikwijls te horen via radio RONG (radio omroep Nieuw Guinea) Leden: Sgt. Plokker - accordeon Sld F.Maas - Clarinet-saxofoon - Contrabas Sld. Bekkers- Guitaar - Guitaar - Drums Mocht u informatie-foto'' s hebben? Laat even weten a.u.b.

Re: Bands in Nieuw Guinea

Geplaatst: do 25 feb 2021, 16:13
door jeffreypieroelie
In een eerder bericht werd hier o.a. de naam genoemd van de band “The Rocking Teens”. Daar kan ik iets meer over melden.
De band van Berend Hoogewind “The Rocking Teens” was opgericht kort vóór het Hollandia Roch 'n Roll concours van zaterdag 8 juli 1961. Deze blonde Indo was een matroos/chauffeur bij de marine in Klooflamp, net aangekomen in Hollandia en kwam zeer regelmatig bij ons op bezoek nadat hij mijn vader op de saxofoon melodieën hoorde blazen en jazz muziek hoorde vanuit ons huis, toen hij de overbuurman een marine officier naast de familie Heinz, naar huis had gereden. Hij stapte uit nieuwsgierigheid bij ons binnen maar ook om meteen een afspraak te maken om te “jammen” zoals jazz muzikanten onder elkaar wel vaker doen en zou de dag erna met zijn gitaar weer langskomen.
Dat samen spelen beviel beiden heel goed, helaas samen een band oprichten zat er niet in, mijn vader was immers al saxofonist in de band van John Crawford “JC and four”, maar Berend opperde 't idee een Rock'n Roll band op te richten met mijn stiefbroer Brien en zijn vrienden. Die vrienden die erbij betrokken werden waren Moel Jonathan gitaar/zang, Ben de Bont/basgitaar, twee andere kameraden Lou Oberholz en Henk Lint werden geluids- en instrument “secondanten”. Mijn broer Brien Raab was slagwerker en Berend Hoogewind dus op gitaar.
Aan de familie Lint in Kota Baroe, aan het einde van de Biakstraat werd met 't hele hebben en houwen regelmatig een bezoek gebracht voor repetities van het Rock 'n Roll repertoire en in het bijzonder om “Apache” van the Shadows (van Cliff Richard) onder de knie te krijgen. Dat instrumentaal nummer was toen razend populair. Soms werd ook bij ons thuis in de Marijkestraat Dok 5 geoefend, maar dan was mijn vader toehoorder want Rock 'n Roll was niet zijn ding. Zijn idolen waren de jazz saxofonisten Paul Desmond en Stan Getz.
Ze waren klaar voor het concours en moesten dit nog wel kenbaar maken aan de organisatie voor 8 juli 1961.
Het concours werd georganiseerd door het Indisch Toneel Gezelschap in het Veteranen Legioen Gebouw (VLN), een openingswoord werd in het Maleis en het Nederlands gesproken. De deelnemende bands moesten elk 3 nummers ten gehore brengen die beoordeeld werden door de jury leden mevr. de Jong mevr. Benz en hr. Pattywael.
De eerste prijs werd in de wacht gesleept door “The Rocking Teens” de tweede prijs ging naar “Rocking 4 B” en de derde prijs was voor “The Rocking Pacifics” met het bijzondere optreden van hun zanger Simbiak bij de uitvoering van de nummers. Het was een geslaagde avond met bal na het concours. De pers was ook aanwezig om melding te doen van het succes van de avond en de winnaar van het concours. Met trots had de band hun samenstelling met de prijs op foto's vast gelegd, door mijn vader die hobby fotograaf was en een doka had, bij ons thuis genomen (zie bijlage).
The Rocking Teens kregen maar 1 of 2 uitnodigingen om op een feest op te treden, want ook in dat jaar was het einde van NNG aan de gang en velen waren al uit Hollandia vertrokken.
Melding in NNG koerier
Melding in NNG koerier
Rocking Teens met de eerste prijs.jpg (164.46 KiB) 3967 keer bekeken
Rocking Teens van Berend Hoogewind
Rocking Teens van Berend Hoogewind
Hollandia muziekanten 'Rocking Teens' Jonathan Raab Hogewind deBond Oberholz Lint.jpg (247.78 KiB) 3965 keer bekeken

Re: Bands in Nieuw Guinea

Geplaatst: do 11 mar 2021, 16:33
door jeffreypieroelie
In de bijlage foto's van Hollandia muziekkanten.
Aansluitend op 't vorige over “The Rocking Teens” kan ik nog kwijt dat bij ons vaak gerepeteerd werd door “JC and Four” een band voor populaire jazz muziek, ook wel 'ns bij Crawford in Van Heutskamp (Dok 2) waarbij mevrouw me trakteerde op dikke (gecondenseerde) melk gemengd in water. Melk zoals we dit nu kennen was er niet. De bezetting werd gevormd door John Crawford gitaar, Erik Pieroelie saxofoon, Ben de Bont gitaar, Brien Raab drums, … Heumen contrabas, Moel Jonathan zang/gitaar.
Deze band had ook 'ns een eerste prijs gewonnen bij een jazz muziekconcours in Hollandia, met trots getoond op de foto (bij Crawford) in de bijlage. Een jazz muziekconcours een jaar eerder dan dat met de “Rocking Teens”.
Om 'n beetje bekendheid te krijgen stuurden ze naar de RONG in Biak een zelf vervaardigde muziek bandopname op zo'n magneetband van een recorder met het verzoek deze muziek uit te zenden in het programma “Geluidsjagers”. Dit was een programma voor geluidsamateurs die natuurgeluiden documentaires hoorspelen en muziekopnames ten gehore konden laten brengen.
De opnames werden bij ons thuis gemaakt en dat werd een hele toer met slechts 1 recorder 1 microfoon kabeltjes verward op de vloer amateur geluidsinstallatie en een heleboel keributan van omstanders, vervelende kinderen die moeilijk stil konden zijn. Er was geen professionele geluidstechnicus bij voor de opname ondersteuning. Uiteindelijk was het geluidsresultaat prima in orde, dachten ze ! Ongeveer een week later werd “Geluidsjagers” uitgezonden met de muziek van de JC and four, weergave was ook prima in orde. Heweldih seg ! Maar wel nadat de geluidstechnicus van de RONG in Biak nodige correcties had moeten aanbrengen. Een deel van de originele weergave werd ten gehore gebracht met erbij technische uitleg over opnemen van geluid op de magneetband en om te leren van de fouten. Op de originele weergave was slechts de contrabas overduidelijk dominant te horen. Maar zoals gezegd, het resultaat voor de radioweergave was prima in orde.
In de bijlage ook foto´s van andere Hollandia muziekkanten o.a. met Rudy van Dalm. Op de boot naar Vanimo (Australisch Nieuw Guinea) om daar te musiceren met van Dalm Kiemeney Patiwail Halusy de Graaf en Pieroelie.

Re: Bands in Nieuw Guinea

Geplaatst: di 30 mar 2021, 13:13
door jeffreypieroelie
In de Nieuw Guinea Koerier “De Groene” van vrijdag 15 juni 1962 werd weer een Rock and Roll concours aangekondigd dat zou plaatsvinden zaterdag 16 juni 1962 in het VLN gebouw. Dat was na het concours met Rocking Teens 8 juli 1961. Nu zouden een 7-tal bands eraan deelnemen. Tegen die tijd waren velen al uit NNG vertrokken, het merendeel naar Nederland en hadden we dit Rock and Roll feest niet kunnen meemaken. Een verslag over die avond kan ik helaas niet vinden.

P.S. foto's toegevoegd met optredens van muzikanten uit Hollandia.

Re: Bands in Nieuw Guinea

Geplaatst: di 30 mar 2021, 13:50
door jeffreypieroelie
Enkele foto's toegevoegd