Start Campagne 'All The Birds Are Gone'

Iets te melden over een reunie, een feest, een bijeenkomst, een tentoonstelling of een andere gebeurtenis? Meldt het hier of geef een reactie. Wees specifiek met datum, plaats en tijd
Plaats reactie
Gebruikersavatar
webmaster
Beheerder
Berichten: 1750
Lid geworden op: di 05 feb 2008, 08:00

Start Campagne 'All The Birds Are Gone'

Bericht door webmaster »

Papua vrouwen zijn in Nederland en vertellen over de ontbossing van hun leefgebied.pdf
Papua vrouwen zijn in Nederland en vertellen over de ontbossing van hun leefgebied
(1022.25 KiB) 125 keer gedownload
zondag 25 september: Lezing in museum Sophiahof.
Inloop vanaf 13:30. Start 14:00 – 17:00 uur in Sophiahof,
https://www.museumsophiahof.nl/agenda/k ... west-papua

(Programma deels in Nederlands, deels Indonesisch met Nederlandse vertaling)


woensdag 28 september, Presentatie en discussie. Leiden University
Inloop vanaf 12:30. Start 13:00 – 14:30 uur: Leiden University College, Anna van Buerenplein 301, Den Haag, meer informatie en opgeven via: b.ribeiro.de.almeida@luc.leidenuniv.nl (Engels met Indonesische vertaling)


woensdag 28 september, Lezing i.s.m. Pink Politiek,
Seven, Mariaplaats 7, Utrecht, 19.30 – 22.00, Entree €5,00, aanmelden verplicht. (Engels met Indonesische vertaling)


donderdag 29 september, Presentatie en discussie. Universiteit Wageningen.
12:00-13:50 Wageningen University & Research, Wageningen campus, gebouw Forum, Droevendaalsesteeg 2. Gebouw 102, zaal B0435. (Engels met Indonesische vertaling)


Meer info op www.papoeasolidariteit.nl of mail naar
Viensawor@papoeasolidariteit.nl of Don@papoeasolidariteit.nl

‘Alle Vogels Zijn Verdwenen’, leggen Veronika Manimbu en Rosita Tecuari uit. Zij wonen in een gebied in West Papua dat illegaal is ingenomen door palmoliebedrijven. De vogels, waaronder de paradijsvogel, zijn bijna allemaal gevlucht. Maar deze Papoeavrouwen leggen zich er niet bij neer. Sterker nog, het heeft ze strijdbaar gemaakt: opgeven is geen optie. Zij halen tenslotte hun voedsel én medicijnen uit het bos: het bos is als hun moeder.

Op uitnodiging van Stichting Solidariteit met Papua zijn vijf vrouwen uit West Papua in Nederland, Duitsland en Brussel. Zij vertellen hun eigen verhaal over de desastreuze gevolgen van ontbossing voor henzelf, hun gezinnen en het klimaat. Hoe palmpoliebedrijven steeds meer leefgebied innemen, de inzet van het leger daarbij én de mensenrechtenschendingen die hiermee gepaard gaan.


Dominee Magda Kafiar (dominee en mensenrechtenverdediger), Natalia Yewen (inheemse rechtenspecialist) en Sornica Lily (jurist) strijden samen met Papoea-vrouwenleiders Rosita en Veronika voor betere land- en inheemse rechten voor Papoea’s, en Papoea-vrouwen in het bijzonder. Papua vrouwen halen voedsel en medicijnen uit de bossen en kennen deze als geen ander, maar worden lang niet altijd betrokken bij belangrijke beslissingen over hun land.

Met een oppervlakte van meer dan 33,8 miljoen hectare maken de bossen van West Papua deel uit van het op twee na grootste regenwoud ter wereld, na de Amazone en Congo regenwoud. In de afgelopen twee decennia is bijna 700.000 hectare van deze bossen verdwenen. Alleen al in de eerste 6 maanden van 2022 is 1.150 ha bos gekapt. Dat staat gelijk aan ongeveer 1643 voetbalvelden!

Wat betekent dit voor de Papoea’s, en voor klimaatverandering?
Kort-verslag-Papoea-Solidariteitsdag-5-2-202224039.pdf
Lees verder in de pdf
(243.61 KiB) 109 keer gedownload
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Plaats reactie