Tentoonstelling Mariniersmuseum

Hier kun je allerlei info kwijt met betrekking tot militaire aangelegenheden in NNG: kazernes, acties, dienstplicht, beroeps, inlichtingendienst, schepen, enz.

Tentoonstelling Mariniersmuseum

Berichtdoor Bert Ernste » za 20 apr 2013, 11:07

Bij velen waarschijnlijk al bekend, maar voor de zekerheid: In het Mariniersmuseum in Rotterdam is tot en met 29 september 2013 de tentoonstelling Verhalend verleden. Herinneringen aan Nieuw Guinea.
Verhalend Verleden Afbeelding Tot en met 29 september 2013 Op 1 oktober 2012 is het 50 jaar geleden dat Nederland afstand deed van het gezag over Nederlands Nieuw-Guinea en het bestuur tijdelijk overdroeg aan de Verenigde Naties, alvorens het in mei 1963 definitief over te dragen aan Indonesië. Vanaf 1950 tot de gedwongen overdracht in 1962 zijn vele mariniers betrokken geweest bij de verdediging van Nieuw-Guinea op Indonesië. In de bijzondere tentoonstelling ‘Verhalend Verleden’ halen zes betrokkenen herinneringen op aan hun tijd in Nederlands Nieuw-Guinea. Gefilmde portretten van vijf mariniers en één vrouw van een marinier geven de bezoekers een indrukwekkende kijk op het leven en werken onder moeilijke omstandigheden in een tropisch klimaat. Luister naar de verhalen over patrouilles in de jungle, het samenwerken met de Papoea bevolking, het opleiden van het Papoea Vrijwilligers Korps, de Indonesische infiltraties en het leven in Biak als vrouw van een marinier. Wat heeft die periode voor sporen achtergelaten bij oud-mariniers? Wat betekent het om als veteraan terug te keren en geconfronteerd te worden met het West-Papua van nu? ‘Verhalend Verleden’ laat u met aangrijpende verhalen, persoonlijke voorwerpen en interessante foto’s van zeer nabij kennis maken met een indrukwekkende tijd.
-- Bert Ernste Web | Twitter | Blog | Linkedin Artikelen West Papua | Nieuw-Guinea
Avatar gebruiker
Bert Ernste
 
Berichten: 76
Geregistreerd: za 09 feb 2008, 16:11
Woonplaats: Utrecht | São Paulo

Re: Tentoonstelling Mariniersmuseum

Berichtdoor Koen J de Jager » zo 22 sep 2013, 12:56

Pasar Malam in het Mariniersmuseum

gepubliceerd: 22 september 2013 10:00

Het Mariniersmuseum sluit haar tentoonstelling “Verhalend Verleden” feestelijk en in stijl af met een Pasar Malam. Op zondag 29 september van 11:00 uur tot 17:00 is het museum gratis geopend, er is muziek, verhalen en film.
Het programma van deze dag bevat diverse activiteiten:
• Mevrouw Insos Ireeuw kookt Papoease specialiteiten
• Dhr Hoogink houdt een lezing over de cultuur, bevolking en de stichting Manusia Papua.
• De stichting Papua erfgoed verkoopt boeken over Nieuw-Guinea.
• In een intieme setting worden de verhalen verteld van dhr Nicolas, die als marinier uitgezonden is geweest naar Nieuw-Guinea.
• Iedere uur draait de film “Torn, Nieuw-Guinea” die gemaakt is voor mariniers die naar Nieuw-Guinea uitgezonden werden.
• Kinderen kunnen met Max de mariniershond speuren door het museum en een tamboerijn maken.

Natuurlijk is dit ook het moment om voor de allerlaatste keer de tentoonstelling te bezoeken en de herinneringen van zes betrokkenen te bekijken en te beluisteren. Wat heeft de periode in Nieuw-Guinea voor sporen achter gelaten bij oud-mariniers en wat betekent het om als veteraan terug te keren en geconfronteerd te worden met het West-Papua van nu? Kijk voor meer informatie op www.mariniersmuseumrotterdam.nl.
Koen J de Jager
 
Berichten: 146
Geregistreerd: do 14 feb 2008, 13:21


Keer terug naar Militaire zaken

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten

cron