te koop aangeboden: Bergpapoea's van Nw-Guinea van le Roux

Meldt het hier als je informatie hebt over, of op zoek bent naar dingen of zaken.
Let op: Commerciele berichten/aanbiedingen worden verwijderd.

te koop aangeboden: Bergpapoea's van Nw-Guinea van le Roux

Berichtdoor webmaster » di 03 nov 2015, 15:53

Ik heb de complete serie van Bergpapoe's van Nieuw Guinea van le Roux te koop. In zeer goede staat. Weet u geïnteresseerden?

Groet Ton ten Hove
gthtenhove@casema.nl


Hieronder een gedeelte van de tekst van Wikipedia:
Charles Constant François Marie Le Roux (Assen, 8 juni 1885 - 8 september 1947) was een Nederlandse antropoloog, museumdirecteur en expeditieleider in Nederlands Nieuw-Guinea.

Le Roux studeerde aan de KMA in Breda en vertrok in 1908 als tweede luitenant naar Nederlands-Indië om dienst te nemen bij het KNIL. Aanvankelijk nam hij deel aan enkele militaire operaties, maar later specialiseerde hij zich in het in kaart brengen en aanleggen van belangrijke wegtracés in de zogenaamde buitengewesten van Indië.

In 1920 keerde hij terug naar Batavia, waar hij van 1921 tot 1927 leraar was op een technische school. Tevens werd hij adjunct-conservator van het Museum van het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. Bovendien was hij secretaris van het Indisch Comité voor Wetenschappelijke Onderzoekingen. In die functie kwam hij in 1926 in contact met de Amerikaanse antropoloog Matthew Stirling die met zijn team vanuit Java een expeditie naar een onbekend deel van Nederlands Nieuw-Guinea aan het organiseren was. Het binnenlands bestuur besloot een kleine Nederlandse wetenschappelijke staf toe te voegen aan deze expeditie die in de officiële bronnen te boek staat als de Nederlands-Amerikaanse Centraal Nieuw-Guinea Expeditie, maar veel bekender is geworden als de Stirling expeditie. Naast Matthew Stirling nam Le Roux er aan deel als etnoloog.

In de oorlogsjaren werkte hij aan zijn magnum opus over de Bergpapoea's, waarin hij ook zijn veldaantekeningen uit 1926 verwerkte. Het driedelige werk, bestaand uit twee delen geïllustreerde leestekst en een grote, indrukwekkende platenatlas met kaarten, foto's en tekeningen, is de meest prestigieuze en chicst uitgevoerde volkenkundige studie die ooit is verschenen over Nederlands Nieuw-Guinea.

Le Roux overleed in 1947 en heeft de publicatie van zijn levenswerk, waarvan het eerste deel een jaar na zijn dood verscheen, niet kunnen meemaken.

De Bergpapoea's van Nieuw-Guinea en hun woongebied, 3 dln. Leiden: E.J. Brill, 1948 - 1951.


Bestaat uit 3 omvangrijke delen uitgegeven door E.J. Brill Leiden in 1948. Een schitterend compleet verslag met topografische kaarten (ingevouwen tussen schutbladen) panoramafotografie van Le Roux zelf en anderen. En absoluut meesterwerk.
Je kunt het inkijken op deze website: http://bintphotobooks.blogspot.nl/2013/ ... n-hun.html
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Avatar gebruiker
webmaster
Beheerder
 
Berichten: 1328
Geregistreerd: di 05 feb 2008, 08:00

Re: te koop aangeboden: Bergpapoea's van Nw-Guinea van le Ro

Berichtdoor Bert Ernste » wo 04 nov 2015, 00:07

.

Dat is een interessante uitgave, lijkt mij.

Op Boekwinkeltjes.nl worden de boeken aangeboden vanaf Euro 65 per deel en vanaf Euro 250 voor de serie. Of ze daarvoor ook verkocht worden is een andere vraag.

--
Bert Ernste
Web | Blog | Diaspora
Artikelen West Papua | Nieuw-Guinea
Avatar gebruiker
Bert Ernste
 
Berichten: 77
Geregistreerd: za 09 feb 2008, 16:11
Woonplaats: Utrecht | São Paulo


Keer terug naar Hobbies, verzamelingen, op zoek naar voorwerpen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron