Nieuw:Burgerluchtvaart in Nederlands Nieuw-Guinea 1926-1962

Heb je een boek gezien of gelezen dat interessant is? Meldt het hier en geef informatie over titel, auteur en prijs. En misschien en korte samenvatting of recentie?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
webmaster
Beheerder
Berichten: 1722
Lid geworden op: di 05 feb 2008, 08:00

Nieuw:Burgerluchtvaart in Nederlands Nieuw-Guinea 1926-1962

Bericht door webmaster »

Gisteren ontving ik het boek Burgerluchtvaart in Nederlands Nieuw-Guinea 1926-1962 van Theo Wesselink, nadat ik al op 21 juli 2013 een bericht had geplaatst op dit prikbord met de uitleg en aankondiging van het boek door Theo Wesselink viewtopic.php?f=4&t=808&sid=417a3a5a8c1 ... 952b0eca6f

Ik ben uiteraard nog niet in staat geweest het hele boek te lezen, maar ben er natuurlijk wel door heen gegaan, al was het maar om die 550 prachtige foto's te bekijken.
Cover_Burgerluchtvaart_in_NNG_1926-1962.jpg
Cover_Burgerluchtvaart_in_NNG_1926-1962.jpg (103.89 KiB) 8377 keer bekeken
Wat direct opvalt: het is een pil van een boek, 440 pagina's, tamelijk klein lettertype, dus er valt heel wat te lezen. Het boek is prachtig uitgevoerd met hardcover, dus valt niet na een aantal keren lezen uit elkaar, en dat is nodig ook, want dit boek bevat zoveel informatie dat je het vaak ter hand zult nemen.

Alhoewel dit boek natuurlijk op de eerste plaats over de burgerluchtvaart in Nederlands Nieuw-Guinea gaat is het feitelijk een must-have voor iedereen die iets met NNG heeft. Het bevat zo ontzettend veel informatie over zaken die in NNG gespeeld hebben. Ter illustratie de Inhoudsopgave:
- Wetenschappelijke expedities
- Stirling-expedities
- Carstensz-expeditie
- Archbold-expeditie
- Expeditie naar het Sterrengebergte

- Mijnbouw
- Nederlands Nieuw Guinee Petroleum Maatschappij
- Mijnbouw Maatschappij Nederlands Nieuw-Guinea
- Stichting Geologisch Onderzoek Nederlands Nieuw-Guinea

- Vliegvelden, airstrips en luchtverkeer
- De "Grote Oost"-lijn van de KNILM
- De Tweede Wereldoorlog
- Vliegvelden en airstrips
- NIGAT en IIB, ML en MLD
- Mokmer wordt een internationale luchthaven
- De KLM in Nieuw-Guinea
- De Kroonduif
- Melanesian Air Service
- Bureau Luchtvaart

- Zending en Missie
- Christian and Missionary Alliance
- Mission Aviation Fellowship
- Missie Luchtvaart Dienst

- Pleziervliegen
- Een Noorduyn "Norseman" van de dump
- Aero Club Biak
- Olaf de Rijke

- Na 1962

Allemaal onderwerpen waar we van gehoord en gelezen hebben en waar ook op west-papua.nl een en ander is gepubliceerd, maar het is in dit boek verzameld. Zo kwam ik in het boek ook weer foto's tegen van de voor Theo onbekende vrouw Pluuk Veenhuysen, grondstewardess in Biak, dus veel NNG-ers zullen haar ontmoet hebben. viewtopic.php?f=14&t=457&sid=417a3a5a8c ... 952b0eca6f. En ook van Suzy van Shangri-La: http://www.west-papua.nl/Bezoekersbijdr ... gri_la.htm
Als ik je dan nog vertel dat dit boek slechts € 49,50 kost dan denk ik dat je het nu onmiddellijk gaat bestellen, hetzij online, hetzij via je eigen boekhandel.

Technische gegevens:
Titel: Burgerluchtvaart in Nederlands Nieuw-Guinea 1926-1962
Schrijver: Theo Wesselink (Dutch aviation writer-histroian-publisher)
Uitgeverij: Dutch Aviation Publications
ISBN: 978-908185510-9-1
Hardcover, 440 pagina's, 550 foto's
Prijs: €49,50 ex verzendkosten
Te koop: via iedere boekhandel, via de website http://www.dutchavia.nl (http://www.dutchavia.nl/?showall=&start=1), via de website van de drukker http://www.blurb.com (http://www.blurb.com/b/4670853-burgerlu ... nea-1926-1). Op beide websites is ook een preview van het volledige boek te bekijken:
Even bladeren? Klik hier: http://nl.blurb.com/books/4670853-burge ... nea-1926-1

Op de cover staat het volgende te lezen:

Rond 1920 was Nederlands Nieuw-Guinea voor het overgrote deel een onbekend en nog niet in kaart gebracht eiland. De natuur had er iedere barrière opgeworpen die een wegen- of spoorwegbouwer maar kon bedenken: moerassen langs de kust, machtige rivieren die nooit meer dan een jaar of twee hun bedding volgden en hoge steile bergen met vlijmscherpe bergkammen, begroeid met dichte jungle en bekroond met eeuwige sneeuw. Een verdere ontmoediging voor de reiziger werd gevormd door het agressieve gedrag van de bewoners: oorlogvoeren was hun manier van leven en voor velen was koppensnellen en kannibalisme een gebruikelijke bezigheid. Er bestond altijd een wezenlijk gevaar van een aanval door vijandige papoea's die niet gediend waren van vreemdelingen die door hun gebied trokken. Als ooit de noodzaak bestond over moeilijkheden heen te vliegen in plaats van er doorheen te worstelen, dan was het wel op Nederlands Nieuw-Guinea.

Over de burgerluchtvaart op Nederlands Nieuw-Guinea is nog niet zo heel veel gepubliceerd. In bijna 550 foto’s vertelt dit boek het verhaal van een stuk bijna vergeten Nederlandse luchtvaartgeschiedenis. Over wetenschappelijke expedities, zending en missie, grote en kleine luchtvaartmaatschappijen, mijnbouwbedrijven en oliemaatschappijen en één particuliere vlieger.

Kortom: Een aanrader van de webmaster.
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Plaats reactie