DE WITTE REIGER door Geert van der Kolk

Heb je een boek gezien of gelezen dat interessant is? Meldt het hier en geef informatie over titel, auteur en prijs. En misschien en korte samenvatting of recentie?

DE WITTE REIGER door Geert van der Kolk

Berichtdoor Koen J de Jager » wo 13 sep 2017, 17:59

Kolk, Geert van der (2017)

DE WITTE REIGER

ISBN 978-94-6297-078-6
Amsterdam, Uitg. De Kring, 320 pag. (€ 19,99)
In de jungle vol ontberingen en vijandige Papoea’s zijn twee mannen tot elkaar veroordeeld…
In 1907 vertrekt een jonge luitenant-ter-zee met een klein marineschip vanaf de Molukken naar de zuidkust van Nederlands Nieuw-Guinea. Het doel van de expeditie is om de recent verworven kolonie te verkennen en goede betrekkingen met de Papoea’s aan te knopen.
In plaats van een vreedzame en vruchtbare kolonie ontdekken ze een onafzienbaar, donker en moerassig oerwoud bewoond door koppensnellers en kannibalen. In een gewelddadige confrontatie is de luitenant gedwongen de bergen in te vluchten met als enige gezelschap de tolk Rufus, die een eigenzinnige boef blijkt te zijn. Na een barre tocht bereiken ze een hoogvlakte waar een Papoea-stam woont die nog nooit contact met de buitenwereld heeft gehad.
De witte reiger is een spannende avonturenroman en een indringend portret van twee mannen die niet alleen fysiek tot het uiterste op de proef worden gesteld, maar ook moeten overleven in een wereld waar hun achtergrond, cultuur en ervaring geen enkel houvast bieden.

Geert van der Kolk erfde het officiële verslag van de militaire exploratie van Nieuw-Guinea (1907–1915) van een oom die daar bestuursambtenaar was. Met zijn exotische details, gewelddadige feiten en peilloze misverstanden tussen de Nederlanders en de Papoea’s, vormde dit verslag de kiem van Van der Kolks ongelooflijk meeslepende roman. Ter voorbereiding van De witte reiger reisde Geert
van der Kolk naar Papoea en volgde het spoor van een van de eerste Nederlandse expedities.
Verschijnt 26 oktober 2017
Zie ook: http://www.geertvanderkolk.com
Bijlagen
Cover Kolk - Witte kl..png
Cover Kolk - Witte kl..png (185.87 KiB) 3187 keer bekeken
Koen J de Jager
 
Berichten: 148
Geregistreerd: do 14 feb 2008, 13:21

Re: DE WITTE REIGER door Geert van der Kolk

Berichtdoor robbiak » vr 20 okt 2017, 20:32

Als je echt wilt weten hoe het er aan toeging bij de militaire exploratie van Nieuw Guinea in de beginjaren van de 20ste eeuw dan kan ik aanbevelen om het volgende boek te lezen. "Pioniers in de rimboe - avonturen van een exploratie-detachement in Zuid-West Nieuw Guinea" door Dr. W.K.H. Feuilletau De Bruyn. Deze schrijver heeft zelf als luitenant bij het KNIL uitgebreid deelgenomen aan de exploratie van het gebied rond de Eilanden- en Noordwestrivieren aan de zuidwestkust. Hij beschrijft eerst hoe zijn "alter ego", ene luitenant Visser, werd overgeplaatst vanuit zijn eerdere standplaats in de rimboe van Ceram en met de lijnboot naar Merauke voer. En vanuit deze uitvalsbasis voor de zuidelijke exploratie met de lokale exploratieschepen, en later prauwen, de rivieren op ging als commandant van een exploratiegroep van KNIL-militairen en ondersteunende dwangarbeiders. Beschrijving is zéér authentiek, en volledig in overeenstemming met de publicatie "Aanteekeningen over de Kaja-Kaja's aan de Noordwestrivier in Nieuw Guinea" uit 1915, van dezelfde W.K.H. Feuilletau De Bruyn voor het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap. Ik heb voor een beter begrip een serie detailkaarten van dat gebied (uit Papuaweb) uitgeprint en tevens de officiele kaart behorende bij de overheidspublicatie "De uitkomsten der verrichtingen van de militaire exploratie in Nederlandsch Nieuw Guinea" van 1916. Op deze laatste staan alle gemaakte exploratietochten afgebeeld.
robbiak
 
Berichten: 5
Geregistreerd: vr 15 aug 2008, 20:03

Re: DE WITTE REIGER door Geert van der Kolk

Berichtdoor Koen J de Jager » di 27 feb 2018, 19:42

Het blijft een roman, dus fictie. De roman is tot stand gekomen nadat de schrijver uit de erfenis van een oom het boek
"Verslag van de militaire exploratie van Nederlandsch-Nieuw-Guinee 1907 - 1915", een uitgave van de Landsdrukkerij - Weltevreden (1920) in zijn bezit kreeg.
Voor de roman maakte de schrijver een reis van 3 maanden door het exploratiegebied.
Koen J de Jager
 
Berichten: 148
Geregistreerd: do 14 feb 2008, 13:21


Keer terug naar Boeken/boekbesprekingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast