Jonas Moorrees (Merauke) 19 december 2019 overleden

Hier kun je informatie kwijt over huwelijk, overlijden en andere persoonlijke gebeurtenissen die betrekking hebben op ex-NNG-ers.

Jonas Moorrees (Merauke) 19 december 2019 overleden

Berichtdoor webmaster » do 02 jan 2020, 17:44

Uit de Meppeler Courant:
JonasMorrees.jpg
JonasMorrees.jpg (110.09 KiB) 310 keer bekeken

In Memoriam Jonas Moorrees (65): Bijzonder medemens hoorde in het Meppeler stadsbeeld
Door Ton Henzen. 20 december 2019 om 15:08 uur

Meppel - We hebben voor een bepaalde categorie stadgenoten geen precieze naam, maar zeker is dat ze ons allen dierbaar zijn. Een van hen, Jonas Moorrees, is donderdag op 65-jarige leeftijd overleden. Jonas was een bekende verschijning in het stadsbeeld. Zoals een aantal beelden in de openbare ruimte mede het gezicht van de stad bepalen, zo geldt dat ook voor enkele bijzondere stadgenoten. Medemensen die anderen de weg wijzen.

In tijden dat het goed met hem ging, was Jonas dagelijks in de stad te vinden. Wandelend, kuierend, vaak op de fiets. In spijkerbroek, maar soms ook in militair tenue. Altijd vriendelijk, vaak met een brede glimlach, maar soms ook ernstig en bedachtzaam.

Dagbesteding

Jonas woonde in ’t Hofje. Hij was dagelijks te vinden in het centrum voor dagbesteding van eerst Promens Care, nu Cosis. Eerst vele jaren aan de Prins Hendrikkade en sinds enkele jaren in de voormalige sportschool/gymnastiekzaal aan de Burgemeester Knopperslaan. Zijn dagelijkse bezoeken gaven ritme en regelmaat aan zijn leven. Jonas was wel eens in gevecht met zijn eigen springerige gedachten.

Hij is geboren in Merauke in Nieuw-Guinea. Hij was zowel op de lagere school als in het middelbaar onderwijs een intelligente leerling. Bescheiden, ook toen met die innemende lach. Op de dag dat hij voor zijn eindexamen was geslaagd, kreeg hij van een klasgenote een bos bloemen. Bij iedere ontmoeting in de stad later herinnerde hij haar liefdevol aan deze onvergetelijke geste. Zijn studietijd in Groningen verliep niet succesvol. Hij voelde zich vaak eenzaam en verloren en keerde uiteindelijk terug naar Meppel.

Gelovig

Jonas was gelovig opgevoed. Hij zei wel eens dat God zijn leidsman was. Hij filosofeerde over het leven en over de rol van de mens in de samenleving. Hij schreef zijn gedachten op in schriften, notitieboekjes en op de computer tijdens de dagbesteding. Enige tijd werd ruimte vrijgemaakt in de kolommen van de rubriek Doorgezaagd voor zijn overdenkingen. Ze waren soms zo poëtisch en sterk persoonlijk associatief dat we moesten raden naar de globale betekenis. Zijn geduldige uitleg bood verder inzicht.

Stadgenoten als Jonas die er een bijzondere levenswijze op na houden, doen anderen beseffen dat gemiddeld genomen levensgeluk niet vanzelfsprekend is. Wie afwijkt van de norm valt niet alleen op, maar laat anderen beseffen dat er meer is dan huisje, boompje, beestje. Jonas leerde ons de dag te plukken en vooral onze zegeningen te tellen.

Dat vrolijke stemgeluid, de eerlijke en spontane reactie bij een ontmoeting met Jonas, ze keren niet terug. We zullen Jonas missen. Zijn overlijden roept toch een vredige gedachte op namelijk dat hij bij zijn Heer is.

Lees ook dit verhaal over Jonas:
https://trotsopmagazine.nl/achter-elke- ... n-verhaal/
Geniet van je herinneringen. Zoals het toen was wordt het nooit meer.
Avatar gebruiker
webmaster
Beheerder
 
Berichten: 1367
Geregistreerd: di 05 feb 2008, 08:00

Keer terug naar Lief en leed

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten